zaterdag 15 maart 2014

Recepten (5)

Hieronder een aantal recepten die ik heb uitgeprobeerd de afgelopen tijd. 

Natuurlijk heb ik nog brood gebakken. Ik heb nog steeds een triomfantelijk gevoel als er weer een mooi en lekker ruikend brood te oven uit komt. Dit keer heb ik een écht volkorenbrood gebakken. Volkorenbrood maak je met volledig volkorenmeel. Tot nu toe had ik telkens de helft bloem, de helft volkorenmeel gedaan. Bloem helpt het brood om te rijzen. Dat betekent dat je die kracht bij een echt volkorenbrood ergens anders vandaan moet halen. Het is een kwestie van tijd. En behoorlijk nog wat tijd ook. Je maakt een poolish (oftewel voordeeg), die moet je 6-8 uur laten rijzen. Met dit brood begon ik om kwart over 7 's morgens, en om half 7 's avonds haalde ik hem uit de oven.Recept heb ik van de broodbakshop

Smaak is overigens prima, echt volkorenbrood. Het is meer vezel-achtig.

Ook maakte ik krentenbollen. Qua smaak waren ze prima te eten, maar de vorm was niet om over naar huis te schrijven. Volgende keer ga ik denk ik maar de helft van de hoeveelheden doen, want ik heb niet zo'n groot bakplaat voor in mijn oven. 
Recept vind je hier.

Verder had ik ergens gelezen dat het lekker was om rookworst op te bakken en dan door de stamppot te scheppen. Ook dat heb ik geprobeerd. Rookworst in blokjes snijden en in 5 minuten opbakken. Was lekker en goed te eten, maar voegde voor ons niets toe. 

En ik maakte een heerlijk soepje! Chinese Tomatensoep. Helemaal niet moeilijk en zo klaar! Al vond ik de combinatie van ingrediënten wel vreemd (bijv. azijn en appelmoes), maar toch proeft 'ie prima. Recept is van origine e-nummer vrij, maar bij mij niet helemaal omdat mijn ketjap manis en de kippenbouillonblokjes niet van het e-nummervrije merk zijn. 

Vanillesuiker is suiker die op smaak gebracht is met vanilline (aroma). Maar wist je trouwens dat je heel makkelijk zelf vanillesuiker kunt maken? Je bespaart er nog geld mee ook. Het enige wat je nodig hebt is suiker en vanillestokje. Hoe je het moet doen, laat ik je zien met foto's 


Dit heb je nodig


Suiker in de pot, daarboven vanillestokje doorsnijden
en uitschrapen


Tot slot, het stokje in stukjes breken en in de pot stoppen. 


Goed doorroeren, pot dicht en een week
of meer wachten. Tussendoor telkens
roeren. 

En zo heb je 600 gram vanillesuiker. Gezond én goedkoper... Lees hier meer. Vind je vanillestokjes ook zo duur? Op deze site kun je ze goedkoop vinden (Is trouwens toch een leuke site om op rond te kijken) 

Creatieve groetjes,

juf Leej

3 opmerkingen:

  1. Klinkt lekker allemaal. Maar ik denk dat ik mijn volkoortje toch maar gewoon kant en klaar koopt. Wat een werk zeg. Petje af. Fijn weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het volkoren brood maak ik savonds klaar zodat het de hele nacht kan rijzen, smorgens schuif ik het zo de oven in en even later heb ik een heerlijk brood :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Erg leuk dat je een reactie achter laat! Ik zal hem met plezier lezen..