vrijdag 25 juli 2014

Recept van de week: Nasi (zonder pakje of zakje)

Om dit recept is al heel vaak gevraagd, en beloofd is beloofd, dus bij deze mijn recept voor Nasi zonder pakje of zakje. 

Waarom zou je Nasi zonder zakje of pakje koken? Ik heb 4 redenen voor je:
1. Je hebt meer grip op wat je op eet (in dit geval geen e-nummers).
2. In pakjes/zakjes wordt vaak veel zout gebruikt wat niet altijd nodig is.
3. Het is goedkoper. Om te beginnen moet je eerst best wat uitgeven, doordat je kruiden aan moet schaffen. Maar met die potjes kruiden kun je héél veel Nasi maken, je gebruikt immers soms maar een theelepeltje per keer.
4. Koken wordt hierdoor een uitdaging!

Dit is het recept van Nasi zoals wij hem lekker vinden. Ik heb een aantal inspiratiebronnen gebruikt en na heel veel keer zelf proberen vind ik de Nasi zo het lekkerst. Ik raad je aan om hetzelfde te doen. Bekijk recepten op internet, test, proef en nog eens en nog eens. 

Nasi 2 personen

Nodig:
* 200 gram zilvervliesrijst
* 1 groot ei
* 1 prei
* 1 ui
* 2 teentjes knoflook
* half bakje champignons
* 2 kipfilets
* 4 el Ketjap Manis
* 3 tl zout
* 2 tl koriander
* 1 tl kerrie
* 1/2 tl kurkuma
* snuf cayennepeper
* 1 tl komijnpoeder
* 1/2 tl gemberpoeder
* 1/2 tl sambal
* 2 el olijfolie

Werkwijze:
1. Snij ruim van te voren (bijvoorbeeld 's morgens al) de kip in stukjes en marineer deze in ongeveer 2 eetlepel ketjap. Zet vervolgens in de koelkast.
2. Om rustig te koken, raad ik je aan om van te voren prei, ui, champignons in stukjes te snijden. En ook de kruiden van te voren in een schaaltje te doen.
3. Kook de rijst zoals op de verpakking staat aangegeven. 
4. Ondertussen warm je olie in de pan en bak je de stukje kip gaar. 
5. Terwijl je al 2 pannetjes op je kookplaat hebt staan, kluts je het ei en bak je het op in een pan. Klaar? Laat het ei even afkoelen en snij het in kleine stukjes. 
5. Voeg eerst de ui toe en daarna ook de champignons en even later de prei bij de stukjes kip. Wok dit gaar in de pan. 
6. Pers de knoflook uit boven de pan, voeg ook de ei in stukjes toe en laat nog even 2 minuten meepruttelen. 
7. De rijst is ondertussen ook klaar, haal ook de pan met kip en groenten van het vuur. Roer de inhoud van beide pannen door elkaar. 
8. Voeg kruiden en sambal en nog 2 eetlepels ketjap toe, goed roeren!
9. Klaar, eet smakelijk! 

Tip:
- Je kunt dit recept qua porties verdubbelen of halveren
- Lekker met satésaus, kroepoek en augurk erbij!
- Restje over? Makkelijk in te vriezen! En na de 2e keer opwarmen is het vaak nog lekkerder!
- Wees voorzichtig met sambal en cayennepeper. 



Inspiratiebronnen: 
Spil van het gezin en Smakelijck

Eet smakelijk!

Juf Leej

5 opmerkingen:

  1. Klinkt lekker. Ga ik ook een keer proberen, denk ik!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt heel goed, en zeker dat ik dat ook een keer ga maken. Gelukkig heb ik de meeste kruiden al op voorraad, dus gaat goed komen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt lekker!!
    Ga ik zeker eens proberen, de meeste kruiden heb ik wel in huis...

    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vandaag gemaakt en wat hebben we heerlijk gegeten!
    Zou blijf ik dus Nasi maken
    Bedankt voor het overheerlijke recept.
    Groetjes,
    Ina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ontzettend bedankt voor je leuke reactie!

      Verwijderen

Erg leuk dat je een reactie achter laat! Ik zal hem met plezier lezen..