vrijdag 17 januari 2014

Recepten (1)

Zoals ik ooit al eerder typte: Internet is een bron van inspiratie. Geweldig! Ik heb er al zóveel ideetjes vanaf gehaald. En het leukste is: het is een onuitputtelijke bron. Telkens vind ik weer iets nieuws.

En zo vergaat het me ook met recepten. Ik begin het steeds leuker te vinden om recepten uit te proberen. Om eerlijk te zijn probeer ik vaak recepten van taarten of toetjes uit. Dat vind ik het leukst, maar ook het veiligst. Als dat mislukt is het jammer, dan pakken we een pak koeken uit de kast of de pak vla uit de koelkast. De hoofdmaaltijd vind ik veel enger, dat is wat moeilijker om in korte tijd een vervanger te vinden, mocht het mislukken. Verder is het ook zo dat ik eerst alle ingrediënten bekijk voordat ik het recept ga proberen. Ik heb namelijk geen zin om heel veel potjes aan te gaan schaffen die ik verder niet meer gebruik. En als ik de ingrediënten bekijk, kan ik ook inschatten of het recept hier in huis in de smaak valt. Ik vind dat bij zoete gerechten makkelijker in te schatten dan bij een hoofdmaaltijd. Maar goed..wie weet wat ik dit jaar nog allemaal aan durf. 

Hieronder de recepten die ik afgelopen periode heb geprobeerd. Ik schrijf er onder hoe ik het recept vind. En dat is écht een kwestie van smaak. Ik ben geen topkok, dus probeer soms heel eenvoudige recepten uit én wij zijn niet culinair hoogdravend. Heel gewoon dus .... Dat geldt ook voor de recepten die ik aan jullie doorgeef. 

Als eerste heb ik de stroopwafeltaart uitgeprobeerd. Recept is van Laura Kieft. Hij staat in het boekje 'Taarten' wat je bij de Action kunt kopen, maar het recept staat ook op haar site én heeft laatst in de Allerhande gestaan. 


Bron: www.laurasbakery.nl
Je bent eventjes bezig om deze taart te maken. Ik heb er voor gekozen om zelf het banketbakkersroom te maken en je moet ook tussendoor nog even wachten totdat de bodem en het room afgekoeld is. Resultaat was wel enorm lekker. Op internet las ik veel reacties waarin stond dat de taart ingezakt was. Daar was ik ook bang voor, maar dat is dus niet gebeurd. Ik las hier dat je niet te veel slagroom door de banketbakkersroom moet mengen. Daar heb ik wel opgelet. Kortom: dit recept is een aanrader!

Het volgend recept is ook een taart, die maakte ik vorig week. De caramel shortcake. Ook een taart van Laura, en je kunt hem ook weer op haar site vinden. 

Bron: www.laurasbakery.nl
De smaak lijkt heel veel op een die van een Twix. De onderste laag is een harde koek, daarop komt caramel en daarbovenop chocolade. Dat vond alleen al erg lekker klinken. Je maakt de taart in drie fases, dus per keer een laag. Caramel kun je maken door een blikje gecondenseerde melk 3 uur lang te koken, maar dat is in dit recept niet nodig. Hier laat Laura stap voor stap zien hoe je simpel en snel caramel kunt maken. Deze taart is voor 14-16 personen en als je er een stukje van gegeten hebt weet je waarom. Hij valt namelijk nog al zwaar op de maag. Je hoeft dus geen grote stukken te snijden van deze taart. Ook dit recept is erg leuk om te maken en erg lekker om te eten!

Vanmorgen maakte ik zelf suikerklontjes, maar ik moet ze nog een dag laten staan. De werkbeschrijving vind je hier. Met behulp van kleurstof kun je bijv. ook roze suikerklontjes maken. Ik ben geen fan van kleurstof, dus ik heb straks gewoon witte hartjes. Je maakt dit met behulp van een flexibele vorm, waar je bijvoorbeeld ook chocolaatjes mee kunt maken. 
Bron: www.culy.nl
Resultaat heb ik nog niet, maar 't staat wel leuk straks op tafel. 


Als laatste krijgen jullie een recept van mij mee. Ik had op internet gelezen over pancakes. (Pancakes zijn eigenlijk kleine pannenkoeken, maar dan wat dikker. Er bestaan héél veel varianten.) Ik wou ze ook graag uitproberen. Na wat mixen van recepten heb ik mijn eigen pancakes gemaakt met de ingrediënten die ik meestal gewoon in huis heb. 

Recept appelpancakes (ongev.12 stuks)


 

Wat heb je nodig?
* 150 gram zelfrijzend bakmeel
* 125 ml melk (Karnemelk schijnt nog beter te zijn, maar dat heb ik niet in huis)
* 50 ml koud water
* Snuf zout
* 2 eieren, losgeklopt
* een kleine appel
* Kaneel 
* Poedersuiker
* Beetje boter of olie

Hoe gaan we het doen?
1. Schil de appel en snij hem in dunne schijfjes. Bestrooi de schijfjes met kaneel. 
2. Doe het water bij de melk en voeg beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel en een snuf zout toe. Goed roeren. Daarna de eieren er goed doorheen roeren totdat je een glad beslag hebt. 
3. Verwarm een pan met een beetje olie of boter. Schep er drie kleine hoopjes beslag in. Leg er meteen schijfjes appel bovenop. Als er bubbeltjes bovenop de pannenkoekjes komen, omdraaien en andere kant goudbruin bakken. 
4. Als de pancakes klaar zijn bestrooien met kaneel en poedersuiker. 

Eet smakelijk!

Juf Leej

2 opmerkingen:

Erg leuk dat je een reactie achter laat! Ik zal hem met plezier lezen..