maandag 8 augustus 2016

Jam met Marmello + inmaaktipOp Facebook had ik het al aangekondigd. Vandaag een blogbericht over jam. Vorig week ben ik druk geweest met inmaken. Ik had namelijk ruim 2 kilo bramen, 2 kilo aardbeien, 2 kilo bonen, 2.5 kilo rode bieten, 1 kilo kersen, 1.5 kilo augurken en 1 kilo paprika's in te maken. We leggen gewoon een hele wintervoorraad aan. Het werkt verslavend!

De vruchten verwerkte ik in de jam. Ik had nooit eerder jam gemaakt. Ik vind jam altijd mierzoet, eerlijk gezegd: te zoet. En aangezien suiker helemaal niet zo goed voor je is, ging ik op zoek naar een alternatief. En ik vond Marmello. Wat is Marmello?
 Marmello is een geleermiddel op basis van pectine en garandeert een stevige gelei na slechts 1 minuut koken. Het bevat geen conserveermiddel. 

Ik heb bij de drogist een pakje Marmello gehaald. Voor €8.50 kan ik 24 potjes jam maken (ik zie net dat je het via internet nog goedkoper kan bestellen). Ik heb de variant 'zonder suiker', maar er is ook een variant 'met suiker' (maar wel minder dan dat je geleisuiker gebruikt). Ik ben begonnen met bramenjam, toen aardbeienjam en toen nog alle restjes bij elkaar (aardbeien, bramen en kersen) en kreeg ik 3 vruchtenjam. 

Er is natuurlijk ook geproefd. Mijn eerste sessie deed ik met een lepel honing en agavesiroop. Ik vond de honing erg overheersen. De twee keren erna heb ik niks geen zoetstoffen gebruikt. Je proeft puur vruchten en het is veel zuurder dan andere jam. Ik vind het lekkerder....puur natuur. 

Het werkt echt super simpel:

 1. Fruit schoonmaken en in stukjes in een pan. 1kg : 1 zakje Marmello (= 4 potjes jam)  Evt. kun je ook nog zoetstoffen toevoegen. Op de verpakking van Marmello wordt dit ook geadviseerd. Ik heb het met de bramenjam geprobeerd met honing en agavesiroop, maar ik vond de smaak van honing erg overheersen. Dus bij de andere potjes heb ik het zonder zoetstoffen gedaan. 
 2. Het fruit laten koken zodat het een lekker prutje wordt. Ik vind het lekker om de fruit nog terug te vinden op mijn boterham, maar anders moet je het even door de blender doen of de staafmixer in je pan zetten. 
 3. Pan op het vuur en heel langzaam de Marmello (poeder) te voegen. Heel goed roeren anders krijg je klonten! 
 4. Laat je jam nog 1 minuut doorkoken. 
 5. Je kunt je jam nu in potjes doen. Hoe ik dat doe leg ik hier onder uit. 
Wij zijn gezellig met z'n tweetjes, maar dan duurt het wel eventjes voor zo'n pot jam leeg is. Ik heb ervoor gekozen om de jam in potjes te doen zodat ze lang houdbaar zijn.
 1. Verzamel potjes met een blikken deksel. Bijvoorbeeld van jam, honing, erwten, bruine bonen, appelmoes etc. Je kunt de potjes trouwens ook via internet bestellen. Potjes die beschadigd zijn kun je hier voor niet gebruiken. 
 2. Kook een grote pan met water, evt. kun je nog schep soda erin doen. 
 3. Doe de deksels en potjes in het water en laat ze even meekoken. Ze moeten echt brandschoon zijn. 
 4. Vis de potje voor potje eruit, zonder je te verbranden. Ik vind de vleesvork goed werken. En ik gebruik een theedoek om het potje vast te houden. 
 5. Vul het potje tot bijna aan de rand. 
 6. Zorg ervoor dat de rand van je potje schoon is. 
 7. Draai deksel er heel stevig op. 
 8. Zet het potje op z'n kop, na 15-30 minuten kun je hem weer rechtop zetten. Doe je dat later, dan is je jam al behoorlijk stevig geworden en heb je een jampotje die aan de onderkant 'leeg' is. Als het goed is, klikt het deksel. Dit is een teken dat je potje vacuüm gezogen is. Je kunt dit controleren: als je het deksel niet meer in kunt drukken is het oké. (Bij sommige potjes kun je dat niet controleren.) Mocht het potje niet vacuüm getrokken zijn, dan bewaar je het potje in de koelkast en eet je het als eerste leeg!

Op deze manier kun je ook tomatensap, vruchtensap, appelmoes, augurken etc. conserveren. 

Als laatste nog een tip! Kersen ontpitten is een hele klus. Ik heb geen kersenontpitter, maar heb de volgende truc gebruikt:En dat ging eigenlijk best goed. (Maar natuurlijk niet zo perfect als op het filmpje.)

Eet smakelijk,
juf Leej

1 opmerking:

Erg leuk dat je een reactie achter laat! Ik zal hem met plezier lezen..