dinsdag 3 december 2013

Tutorial Enveloppenmapje

Daar zijn we weer! Dit keer met een tutorial. Ik heb laatst weer's een snail-mail gemaakt. Dat was even geleden! Ik wil eigenlijk alleen maar snail-mailen als ik er echt tijd voor heb. 

Even over het snail-mailen. Ik krijg best vaak een vraag wat snail-mailen precies is. Een definitie is er volgens mij niet van, het is gewoon een term uit 'hobby-land'. Je schrijft een brief of kaart naar iemand en daarbij stuur je allemaal leuke kleine dingetje mee. Dat kan handgemaakt zijn of gewoon gekocht. Ik probeer het qua gewicht en grootte wel een beetje aan te passen. Anders lopen de kosten aardig op. 

Vandaag wil ik jullie laten zien wat ik heb gemaakt als laatste snail-mail. Ik kan je vertellen..aan zo'n snail-mail zit ik uren te werken, maar ik doe het met alle plezier. Daarom wil ik het alleen doen als ik er echt tijd voor heb, je doet het niet zomaar eventjes tussendoor. Althans ik niet, wil het echt goed doen. 
Een aantal maanden terug kreeg ik een leuke snail-mail van deze blogger. Wat zat dat leuk in elkaar! Ik heb het uitgebreid bekeken...en vervolgens kreeg ik de inspiratie om zoiets ook in elkaar te zetten. Ik heb er ondertussen foto's van gemaakt, zodat jullie mij stap voor stap kunnen volgen. Zoals je ziet: het is een snail-mail in het blauw. Wat heb je nodig voor het maken van een enveloppenmapje?

* 3 standaard enveloppen 
* Hobby karton/Stevig papier
* Lijm
Op zoek naar BLAUW!
Stap 1
Scheur flap aan de bovenkant van iedere envelop af. En vouw de envelop dubbel. Zodat je aan de buitenkant van de dubbelgevouwen envelop twee kleine vakjes krijgt. 

Stap 1


Stap 2
Snij een stuk hobbykarton van 16x11,5cm. De langste kant ril je op 2 cm, zodat je een harmonica-effect krijgt. Let erop dat je telkens aan de goede kant rilt. 

Stap 2
Stap 3
De enveloppen ga je nu aan de strook plakken. De dubbelgevouwen envelop maak je vast aan een 'v' in de strook. Zo maak je ze alle drie vast. De buitenste strookjes hou je over, daar gaan we straks mee verder. 

Stap 3


Stap 4
Decoreer de enveloppen. 
Stap 4


Stap 5
Snij een stuk karton van 21x13.5 cm. Dit wordt de omslag van het mapje. In het midden van de langste kant ril je op 10 en 11 cm. Je houdt zo een strookje over: de rug van het mapje. 

Stap 5
Lijm het mapje aan de omslag vast met de strookjes die je aan de buitenkant overhield. 

Stap 5
Stap 6
Aan de binnenzijde van de omslag kun je nog vakjes maken. Hiervoor heb je twee maal een stuk papier nodig van 10x15cm. Deze lijm je aan 3 zijkanten vast en laat je aan de bovenkant open zodat je een vakje krijgt. In totaal heb je in het hele mapje 16 vakjes om wat in te stoppen. 

Stap 6


Stap 7
Decoreer je mapje naar eigen inzicht en maak 'm af. Mijn valkuil bij deze stap is altijd dat ik moet controleren of'tie nog wel door de brievenbus past. Vandaar dat ik de sleutelhanger aan het mapje heb vast gemaakt. Als ik hem in het mapje stopte kreeg ik de envelop niet meer door de brievenbus. Klaarr voor de post.....!!
Wie weet tot snailmails!

Creatieve groetjes,
juf Leej

5 opmerkingen:

 1. Wat een enig idee en het ziet er mooi uit. Bedankt voor de uitleg. Ik ben je maar gelijk gaan volgen, want je maakt meer leuke dingen.
  Groetjes, Trees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat mooi gemaakt. Bedankt dat je volger bent geworden van ons blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wow, great job! :) I like blue, and this envelope is cool :)

  BeantwoordenVerwijderen

Erg leuk dat je een reactie achter laat! Ik zal hem met plezier lezen..