woensdag 18 februari 2015

Patroon babymuts met bloem

Nee, ik ben niet gestopt met mijn blog. Maar momenteel slokken andere zaken mijn aandacht op. Ik ben namelijk op twee scholen juf aan het 'spelen' en dat vraagt zo ook de nodige tijd en creativiteit. 

Maar zoals beloofd het patroon van het babymutsje. De eerste muts die ik maakte, liet ik hier zien. Die was voor mijn nichtje van 7 maanden oud. Het patroon hieronder is voor een babymeisje van 0-6 maanden. Maar heel eenvoudig groter te maken door wat toeren erbij te haken. Hiervoor verwijs ik je naar deze site. 


Babymuts met bloem (0-6 maanden)
Nodig:
Haaknaald 3.0
1 Bol katoen (Catania of Phildar Coton 3) voor de muts
Restjes katoen voor de bloem en blaadjes

Muts
1. MR met 2 l + en 7 hs (8)
2. In elk steek 2 hs (16)
3. In elke 2e steek 2 hs (24)
4. In elke 3e steek 2 hs (32)
5. In elke 4e steek 2 hs (40)
6. In elke 5e steek 2 hs (48)
7. In elke 6e steek 2 hs (56)
8. In elke 7e steek 2 hs (64)
Hier heb ik een diameter bereikt van ruim 10 cm. Ik stop nu met meerderen. Wil je de muts groter maken dan ga je nog even door met meerderen totdat je de gewenste diameter hebt bereikt. 
9 - 20 2 l, 63 hs
Na 12 toeren is de hoogte van de muts bijna 13 cm, groot genoeg voor een baby van 0-6 maanden. Wil je de muts groter, dan haak je nog even verder. 
Afhechten en draad wegwerken

Bloem
1. MR + 3l, 11 stokjes, eindigen met een hv in de 3e l
2. 3l, daarna in 1v: st, d.st, st, dan 3l vast maken met een hv in de volgende v, dit herhalen, als je rond bent heb je 6 bloemblaadjes.


3. Haakwerk omkeren en aan de achterkant verder werken. Ketting van 5l, met een hv om de hv van toer 2, dit nog 5 keer herhalen. 


4. Haak om de ketting van 5l uit toer 3 7st, sluiten met een hv in de hv van toer 3. Je maakt zo 6 bloemblaadjes. 
5. Herhaling toer 3, maar ipv 5l, 7l
6. Herhaling toer 4, maar ipv 7st,  9 st
7. Herhaling toer 3, maar ipv 5l, 9l
8. Herhaling toer 4, maar ipv 7 st, 11 d.st

Tip: Als je de bloem te groot vind worden, dan kun je bijvoorbeeld na toer 6 al stoppen. Mocht je hem nog groter willen, dan kun je naar eigen inzicht nog verder haken na toer 9. 

Blaadje (2x)
ketting van 11 v
in de 2e v vanaf de haaknaald: 1v, 2st, 2 dst, 2 st, 3v, aan de andere kant van de ketting verder gaan 3v, 2 st, 2 dst, 2 st, 1v

Maak de bloem en blaadjes vast op de muts. Als je de muts goed bekijkt zie je dat je bij de laatste 12 toeren de eerste 3 vasten kunt zien zitten. Ik maak daar eigenlijk altijd de bloem op vast. Past meestal precies en is het meteen mooi weg gewerkt. 


Heel veel haakplezier! 

Creatieve groetjes,
juf Leej

5 opmerkingen:

 1. Echt superschattig!! Het is dat ik alleen maar jongens heb anders had ik deze direct gehaakt. Misschien als kraamcadeau....(denk ik nu hardop). groetjes, Lotte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt eeen schattige babymuts. Leuk om die driedubbele bloem. Ook leuk dat je naar mijn uitleg voor een passende muts verwijst. Ook voor de iets grotere kinderen is dit een leuke muts.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een lief mutsje!!! Heel leuk met die bloem erop!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga de bloem haken voor op een jute tas met reclame

  BeantwoordenVerwijderen

Erg leuk dat je een reactie achter laat! Ik zal hem met plezier lezen..