woensdag 25 september 2013

Tomatensap/soep maken

Soms gaat het anders dan je gepland had. Ik had namelijk in mijn hoofd om weer 's een blog over haken te schrijven. Ik haak namelijk heel veel de laatste tijd, maar ik kan mijn swap-producten pas na half oktober laten zien. Dus nog even geduld. Terwijl ik druk bezig was met mijn haakwerk, zette ik mijn tomaten op het vuur. En daardoor bedacht ik dat het ook wel weer's tijd was om een recept te geven. 

Ik kreeg van mijn moeder een tas vol tomaten die gebarsten waren door de regen. Die tomaten moet je snel opmaken voordat ze gaan schimmelen. En bij ons groeien er ook tomaten in de tuin. 


Ik was de tomaten en snij ze in 4-en. Haal het 'hartje' eruit en doe ze in een pan. Dit keer had ik mijn 3-literpan vol! Ik giet er een halve mok water bij. En zet het op hoog vuur. 


Ik ben ook begonnen met wecken. Maar het potten sparen gaat nog niet heel hard. Daarom heb ik nog maar één pot vol.


De rest vries ik per halve liters in. Daarvoor gebruik ik lege ijsbakjes o.i.d.

Om te wecken moet je de pot heel goed schoonmaken met loeiheet water. Daarna op z'n kop op een droge theedoek/vaatdoek zetten. 


Ondertussen kookt de tomatenprut. Ik zet het vuur klein en laat het een klein half uur zo staan. Af en toe even met houten lepel er doorheen roeren. 

Na een klein half uurtje koken kun je verschil zien aan de inhoud van de pan. Het ziet er nu zo uit:


Het zijn dus eigenlijk alleen nog maar vellen die je op de houten lepel hebt. Vuur uitdraaien. En meteen het spul schepje voor schepje in de roerzeef. Om te wecken is het belangrijk dat je dit meteen doet. Ik zet de roerzeef op een literkan. Kun je meteen zien hoeveel je hebt en het schenkt makkelijk. 


In plaats van de roerzeef kan het ook met een blender. Maar ik ben nog van het ouderwetse soort ;). Voor nog geen tientje heb je er eentje bij de Blokker. 

Roeren maar. Je houdt uiteindelijk alleen nog maar wat droge vellen over, die haal je er met een lepel uit. 

De eerste halve liter is om te wecken. Ik heb de pot nog één keer met kokend heet water uitgespoeld. Tomatensap in de pot, goed dichtdraaien en op z'n kop zetten. En voorlopig laten staan. Ik weet er geen tijd bij. Vorig keer heb ik hem gewoon een nacht laten staan, kan geen kwaad. Als je het deksel niet meer in kunt deuken is het proces goed verlopen. Ik weet ook niet goed hoelang je het kunt bewaren. Maar ik zou het niet langer dan 3 maanden in de pot laten zitten. Invriezen is wat saver. 


In totaal heb ik een krappe 2.5 liter tomatensap. Dik tevreden! Ik schrijf op het deksel altijd wat erin zit en datum van invriezen/wecken. En als afval hou je allemaal velletjes over:Misschien denk je: allemaal leuk en aardig, maar wat ga ik ermee doen?
Ik maak er tomatensoep van. En geloof maar dat je het verschil proeft met een 'zakje'. Ik zal heel kort vertellen hoe ik het doe, maar doe het ook wel op gevoel. En...over smaak valt toch niet te twisten. 

Recept voor een kleine 1.5 liter tomatensoep

Wat heb je nodig?
200 gr. soepgehakt
1/2 tomatensap
1/2 liter koud water
soepgroenten 
vermicelli 
bouillonblokjes (rundvlees)
2 kleine blikjes tomatenpuree

(Waar geen hoeveelheden bijstaan, is naar eigen inzicht)

Hoe ga je het doen?
1. Een halve liter tomatensap in de pan, met ruim halve liter water. 
2. Ondertussen gehaktballetjes draaien.
3. Soep kookt, gehaktballetjes erbij, door laten koken
4. Daarna groenten erbij, en daarna ook de vermicelli.
5. In totaal laat je de soep 10 minuten koken. 
6. Als laatste tomatenpuree er doorheen roeren en bouillonblokjes erbij doen. 

Eet smakelijk! (en je zult proeven dat deze soep extra gezond is!)

Doe jij het anders of heb je nog tips? Of weet jij misschien hoelang je de potten met tomatensap kunt bewaren? Schrijf een bericht hieronder!

Creatieve groetjes,
juf Leej 

2 opmerkingen:

  1. Ziet er goed uit! Ik heb laatst bramenjam gemaakt. Daar zit veel suiker in wat voor het bewaren natuurlijk goed is. Ik heb geen idee hoe lang je de tomatensap kunt bewaren....komende weekenden een soepje maken en dan is het zo op :)!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk! Er gaat niets boven echte tomaten in de tomatensoep. Al dat zout en die E-nummers uit pakjes... Ik heb geleerd dat je de pot bij het wecken zo vol mogelijk moet doen, zodat er nauwelijks nog lucht bij kan. Tenminste, bij jam, ik weet niet of dat bij tomaten ook zo is. Geen idee trouwens of dat iets met de houdbaarheid doet. Eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Erg leuk dat je een reactie achter laat! Ik zal hem met plezier lezen..